TUTORIAL: Komen Bentuk Bubble.


Apa itu komen bentuk bubble? Lihat contoh di atas. Tak pun lihat dekat title post di blog Ain. Nak jugak buat macam tu? Mari iktu step ini.

First pergi ke Dashboard >> Template / Design >> Edit HTML *tick expand widget

LANGKAH PERTAMA

Lepas itu cari kod ini. (Ctrl +F)
<h3 class='post-title entry-title'>

Then copy kod di bawah ini dan paste kan kat atas kod tadi.
<b:if cond='data:post.allowComments'>
<a class='comment-bubble' expr:href='data:post.addCommentUrl' expr:onclick='data:post.addCommentOnclick'><data:post.numComments/><br/><span style='font-size:10px'>TULIS DI SINI</span></a>
</b:if>

LANGKAH KEDUA

Lepas itu cari kod ini pula. (Ctrl +F)
</head>

Then copy kod di bawah ini dan paste kat atas kod tadi.
<style type="text/css">.comment-bubble {
float: right;
background: url(URL BUBBLE) no-repeat;
width: 55px;
height: 38px;
font-size: 18px;
margin-top: -15px;
margin-right: 2px;
text-align: center;
}
</style>

LANGKAH KETIGA

Preview dulu jadi ke tak dan baru lah save! So jadi tak? Hehehe kalau jadi baguslah. Nak bubble juga? Nahh ambil ini. Just right click bubble yang anda nak dan copy image url. Done! And jangan lupa komen eh kalau jadi, hihi.








Nak lagi??? Tekan TUTORIAL ok!

5 comments:

  1. ainnn !! nak crik kod tu , saye tak pham la . dah picit Ctrl F kan , muncul kotak , then buat ape ? lepastu lagi satu "WASHED DENIM TEMPLATE" tu ape ye ?

    ReplyDelete

Ce komen ce komen :)