SL1M Booster Training.

Assalamualaikum semua. Fyi, Ain dah habis belajar for degree so yeah I am fresh graduate yang tengah mencari kerja. Ain dah pergi banyak jugaklah interview but for now, I got this SL1M offer. Actually bagus jugak sebab selain dapat tambahkan pengalaman, dalam masa yang sama dapat banyak belajar benda yang baru. Takdelah asyik duduk rumah goyang kaki je, luls. So it just for 4 months only but Ain still keep on searching for a job.

Okay Ain taknak cakap banyak banyak, hahaha so now Ain nak kongsi pengalaman 2 minggu training kat Sime Darby di Ara Damansara. It was funnn even though tiap hari balik malam sebab kena handle project. Project apa? Baca sampai habis eh, hehe.

Ain ingatkan macam 100 orang je yang training rupanya almost 300 orang sebab semua dari division lain lain. Sime Darby ada 5 division iaitu Plantation, Property, Motors, Industrial and Logistics. So Ain dari division Plantation. After daftar, semua orang dibahagikan ikut group warna lanyard. Ain dapat warna yellow so I am in YELLOW TEAM! Dah dengar taklimat semua, so kena masuk kelas. 

Yellow lanyard.

And meet my friends yang tiap hari ambil and hantar Ain ke LRT, Adreana and Farah.

Total dalam kelas Ain ada 39 orang. Agak awkward mula mula sebab tak kenal. Then we had an ice breaking untuk kenal dengan semua. Okay paling awkward bila tahu umur sebenar masing masing berapa, hahahaha sumpah awkward kejap. It was the first time Ain berkawan/handle something dengan umur yang atas Ain. Paling tua 27 tahun and yang muda 23 tahun, hahaha thats me lol. But seronok jugaklah berkawan dengan semua sebab masing masing dari lain lain course and mereka ada pengalaman and skills tersendiri. Macam wowwww jugaklah mereka semua ni. Serious semua orang memang berkarisma sungguh!

Training pasal apa? Macam macamlah, hahahaha maleh nak cerita and banyak jugaklah Ain belajar benda baru. Penat tu penatlah jugak but okay saje. And of course makan paling sedap weh! Hahahaha and also ada vending machine air percuma. Asal break je, mesti minumm air free tu, hahahaha!

Meja Ain mula mula ada 7 orang tapi sorang dah undur diri so tinggal kami berenam sahaja.

And yeah we are from Pisang group, hahaha tah kenapa lah.

Meet my new friends.




Sepanjang training ni ada buat activities, games and also handle a project. Macam project innovation lah. Ala macam kat U. Selalunya kalau kat U kena handle event kan diberi masa sebulan lebih. Ini perghhh dalam masa seminggu je kot. Mana tak gelabah + serabut! But yeah thanks kepada satu kelas sebab kita semua bekerjasama. So before the event, kena lah setup hall and booth semua malam tu. Event tu hari Jumaat and it also the last day of training.


Half of yellow team.

My table mates.

Okay Ain skip skip je eh. Tak faham, tengok gambar jela, haha.

The last day (15 September 2017)
After setup booth, kena berkumpul di auditorium. Ada majlis pembukaan, penyerahan sijil dan perfomance dari group. Duduk dalam auditorium ikut warna group dan juga ikut susunan nama, hahaha dah macam konvo weh! Macam biasa nama Ain start dari huruf A.


Kawan kawan yang lain semua duduk kat depan, kami yang nama start huruf A ni kat belakang, haha.

Dapat sijil.




Dah habis, terus ke hall untuk event innovation pula. Kan ada 8 group so masing masing kena compete, kena yakinkan investor dan VVIP untuk invest ke innovation yang mana mereka suka.

8 group with 8 innovation.

Yellow team booth. Product innovtion kami bernama Anti-child Lost Bracelet. Amat berguna kalau nak detect kemana anak anda pergi so takde lah hilang anak.

Booth pun memang meriah sebab main target untuk parents yang taknak kehilangan anak.





With Mrs Suraya.


With account and finance friends.

With table mates. Sepanjang training duduk semeja dengan mereka.


Yeay done!

Macam pukul 4.30 petang, kena berkumpul balik kat auditorium sebab nak umumkan innovation siapa yang paling banyak invest. Rasa rasa siapa menang? Jeng jeng jeng...













3















2


















1












THE WINNER IS...




















JENG JENG JENG....
























YELLOW TEAM!!!!! WOHOO!!!









Tak sangka boleh menang tapi dah dijangka pun sebab ramai nampak investor banyak invest dalam kotak warna kuning, huhu. Alhamdulillah, penat lelah dan balik lewat semua akhirnya berbaloi. Good job guys! And a big thank you kepada semua sebab bekerjasama!

Akan merindui mereka semua. Memang seronoklah berkawan dengan mereka!


And of course Ain akan rindu Huda dan Tasha sebab mereka berdua sentiasa ada dengan Ain. Makan sama sama, borak gelak sama sama, pergi solat sama sama, semua lah sama sama! Hahaha muah sikit!

Habis lebih kurang pukul 6 petang lebih. Kami dapat baju free sebagai hadiah dan juga transkrip. So sudah tiba masanya untuk cakap selamat tinggal pada mereka semua sebab masing masing akan dipisahkan ikut tempat kerja yang diberikan. Sedih weh! Tapi adat berkawan lah, mesti terpisah one day juga. Anyway thank you again and goodluck for future guys! Isnin dah start kerja, hiks.

Yeah we are no 1! Goodbye, till we mee again, yellow team.

Sekian~

No comments:

Post a Comment

Ce komen ce komen :)