Cara membuat header dengan mudah.

Anyone minum petang?

Hai anda. Hari ni Ain nak ajar macam mana nak buat header versi Ain sendiri. Ini untuk sesiapa yang tak ada Adobe Photoshop macam saya, haha. Kesian~ So benda yang anda perlu ada adalah Photoscape dan Gimp 2. Belum ada lagi? Sila download ok. Mari kita mulakan.

STEP 1: Guna Gimp 2 dulu untuk buat transparent. Klik file >> New. Lepas itu, tentukan ukuran yang anda nak untuk header anda. Klik ok! Lepas tu ia akan keluar warna putih.


STEP 2: Ok kita nak transparent kan pula. First tekan yang no 1 tu then tekan ke arah warna putih anda. Second ikut langkah di bawah.


STEP 3: Tadaaa~ Dah jadi kan? Ok mari kita save pula. Dan jangan lupa tukar kepada "PNG" ok! Save la kat mana mana file yang anda nak.


STEP 4: Sudah siap save gambar transparent tadi, kita pergi ke Photoscape pula. Klik editor.


STEP LAST: Masukkan balik gambar transparent tadi dan anda boleh mula mengedit. Selamat mencuba! Tak faham boleh tanya saya ok. Peace yawww~


So Ain ada edit header and nak bagi kat anda. Nahhhhh~ Hehehe. Right click then save. Sekian~

http://4.bp.blogspot.com/-uOufKgqNcT8/TxPRUBORGhI/AAAAAAAABCA/PvzdjnVpuB4/s1600/freebies.png
Transparent. Width: 800. Height: 300.

P/S: Tak faham, tanya saya. And kalau tak nampak, sila klik gambar tersebut. Tq!

Nak lagi??? Tekan TUTORIAL ok!

9 comments:

  1. thanks buat tutor ni.. saya pon xde adobe photoshop..hehe.. nnti boley la saya edit header buruk saya.. =)

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. STEP 3 tu x bley buat.. eh, Last step utk STEP 2 tu ade kene delete kn?? nk delete mende??hehe

    ReplyDelete
  4. @*...A!niEy nAdiaH...*Kan mula2 warna putih, lepastu awak ikut je apa yg saya ajar. then tekan DELETE. Ada kat laptop awak tu. Then bila awak delete, baru ia jadi transparent.

    ReplyDelete
  5. sy xboleyh pon buat..yg step 2 tuh nx kne delete ap??xjd..pliz..tunjuk ajr ku sifu..hehe:)

    ReplyDelete
  6. @MyszReynaPerkataan "DELETE" tu ade kat keypad. Just click je. Kite nak buang warna putih tu.

    ReplyDelete

Ce komen ce komen :)